ENSCHEDE - De Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede (BSVE) heeft forse kritiek op de schaderegelingen voor de slachtoffers van de vuurwerkramp. "Slechts aan de nabestaanden van acht van de in totaal 22 overleden slachtoffers wordt een substantiële uitkering toegekend. De nabestaandenregeling is onrechtvaardig", zegt de belangenvereniging dinsdag in een persverklaring.

De BSVE loopt vooruit op het eindrapport dat de commissie-Van Lidth de Jeude II woensdag presenteert. De commissie heeft opdracht van de regering voor alle gedupeerden een goede financiële regeling te treffen. Enkele maanden geleden verzekerde commissievoorzitter Van Lidt de Jeude dat geen enkel slachtoffer bij de afhandeling van de schade tussen wal en schip zou vallen.

De BSVE verwijt de commissie verder dat indirect getroffenen niet voor een financiële tegemoetkoming in aanmerking komen. Als voorbeeld wordt gewezen naar vrijwilligers die na de ramp actief waren en ten gevolge daarvan letsel hebben opgelopen.

De BSVE vindt dat ook de nabestaandenregeling van het Nationaal Rampenfonds (NRF) tekort schiet. Een woordvoerder van de commissie-Van Lidt de Jeude II wil niet reageren en verwijst naar de persconferentie van woensdag.

Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede kwamen 22 mensen om het leven. Er vielen honderden gewonden. Ook werden honderden woningen en andere panden onherstelbaar beschadigd.

/DOSSIEREnschede