DEN HAAG - PvdA-Kamerlid Wouter Bos heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het partijleiderschap van zijn partij, de PvdA. Dat heeft hij in een brief aan PvdA-leden laten weten. De oud-staatssecretaris van Financiën is de eerste PvdA'er die zich officieel kandidaat stelt. De PvdA kiest in december een nieuwe partijleider.
PvdA

Bos (39) wordt al enige tijd gezien als de coming man van de sociaal-democraten. Hij leek samen met Dick Benschop een van de belangrijkste kandidaten om in de toekomst het PvdA-leiderschap op zich te nemen. Maar Benschop trok zich vorige week terug uit de politiek.

Verrast

Vice-fractievoorzitter Duivesteijn reageerde dinsdag verrast. Volgens hem was afgesproken met de kandidaatstelling te wachten tot na de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer. Hij wil er daarom nu niets over zeggen.

De PvdA maakte eerder bekend dat de leden van de leden van de fractie in de Tweede Kamer zich tot eind september kandidaat kunnen stellen voor het leiderschap. De kandidaten zullen zich vervolgens op 5 oktober tijdens een bijeenkomst presenteren aan de leden. In oktober en november kan campagne worden gevoerd en op 14 december wordt de nieuwe leider bekendgemaakt.

Ledenraadpleging

Bos schrijft in zijn brief aan PvdA-leden dat hij juist nu zijn partij wil leiden. "Alles wat mij begin jaren '80 motiveerde om lid te worden, motiveert mij nu om onze partij er weer bovenop te helpen." Het is voor het eerst in de geschiedenis van de partij dat de PvdA een ledenraadpleging houdt over het partijleiderschap.

Integratie

Bos gaat in zijn brief ook in op een het thema van integratie en asiel. "Wij moeten de moed tonen om ervoor uit te komen dat we voor een humanitair asielbeleid zijn en in een veelkleurig Nederland geloven. Maar het draagvlak houden we alleen maar in stand als juist wij ook de eersten zijn om de vinger op de zere plek te leggen als het mis gaat."