PARIJS - Aan aids zijn nog nooit zoveel mensen gestorven als dit jaar. Ook het aantal nieuwe infecties was nooit hoger. Vooral Afrika baart zorgen. Verstrekking van medicijnen is dringend nodig. Dat hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNAids, die de epidemie moet bestrijden, dinsdag meegedeeld in hun jaarrapport.

Dit jaar stierven drie miljoen mensen aan aids en raakten vijf miljoen mensen geïnfecteerd. Het zuiden van Afrika blijft het epicentrum van de aidsepidemie: in zeven landen heeft minstens een op de vijf volwassenen HIV of aids.

Tweederde van alle aidsdoden en nieuwe infecties wereldwijd hebben zich dit jaar voorgedaan in Afrika. De organisaties becijferen dat dit jaar 2,3 miljoen Afrikanen zijn gestorven aan aids en dat nog eens drie miljoen Afrikanen besmet zijn geraakt.

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika moet het ergste zelfs nog komen, aldus beide organisaties. Over de hele wereld zijn ongeveer veertig miljoen mensen besmet met HIV en 27 miljoen daarvan wonen in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Bijna een op de twaalf volwassen Afrikanen is geïnfecteerd. In Botswana, Lesotho, Namibië en Swaziland is de situatie rampzalig, aldus de VN. De organisatie prijst Uganda om zijn succesvolle voorlichtingscampagne.

Hoewel er de laatste jaren meer geld is gekomen voor aidsbestrijding in Afrika is dit het moment om de epidemie te keren, aldus de WHO en UNAids. De cijfers zijn weliswaar iets gunstiger dan vorig jaar werd verwacht, maar dat komt door een preciezere registratie.