MANAGE - Ontevreden werknemers van verffabriek Sigma Coatings in België hebben sinds maandagavond zeven directeuren in een vergaderzaal opgesloten.

Het personeel ging hiertoe over nadat de directie een ontslagronde presenteerde. Ruim de helft van de 280 banen zou vervallen. De directie wil bepaalde verfsoorten niet langer maken in de fabriek te Manage, zuidelijk van Brussel.

Werknemers voelen zich bedrogen omdat de directie in mei een ontslagronde had ingetrokken. De directie zou bovendien niet willen onderhandelen over een sociaal plan.

Het ministerie van Arbeid heeft dinsdagochtend besloten om een bemiddelaar aan te stellen, aldus Vlaamse media dinsdag. Sigma Coatings is onderdeel van SigmaKalon, fabrikant van decoratieve en andere verven in veertig landen en ruim 10.000 werknemers. De Waalse regio staat bekend om de heftige werknemersreacties. Zes directeuren van de staalfabriek Cockerill werden in februari nog 24 uur gegijzeld nabij Luik. De directie had besloten om de hoogovens in Seraing bij Luik te sluiten.