DEN HAAG - De PvdA vindt dat premier Balkenende zich meer had moeten weren en medestanders had moeten zoeken in de strijd tegen Duitsland en Frankrijk over het Stabiliteitspact rond de euro. Balkenende heeft "onvoldoende gedaan om andere kleine en middelgrote lidstaten erbij te krijgen", was dinsdag het verwijt van PvdA-Kamerlid Crone.

Crone is naar zijn zeggen "meer teleurgesteld" in Balkenende dan in minister Zalm van Financiën die afgelopen nacht in Brussel te weinig steun kreeg om Duitsland en Frankrijk voor hun te grote begrotingstekorten aan te pakken.

Als vakministers het niet eens worden, moeten volgens de PvdA'er in selectieve gevallen premiers hun invloed aanwenden. Crone heeft de afgelopen weken daarover vragen gesteld. "Kok en Lubbers gingen er desnoods zelf op af. Ik merk er nu niets van."

Premier Balkenende, die op bezoek is in Bulgarije vooruitlopend op het Nederlandse EU-voorzitterschap vanaf 1 juli, wilde voorlopig niet reageren op de uitkomst van het Brusselse beraad, aldus een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Crone

Crone vindt het teleurstellend dat de Europese Commissie, die het voorstel deed om Berlijn en Parijs onder dwang van boetes tot extra bezuinigingen te bewegen, "aan de kant is gezet". "Dat gevoel overheerst, maar daarnaast is het verbazingwekkend dat Zalm niet meer steun kreeg." Hij vraagt zich af waarom België en Ierland niet aanhaakten. Spanje, Finland en Oostenrijk deden dat wel.