ANKARA - Een Turkse rechtbank heeft negen personen aangeklaagd voor hun rol in twee aanslagen vorige week in Istanbul, waardoor in totaal zeker 53 mensen het leven verloren. Dat heeft het persbureau Anatolia dinsdag gemeld.

Het persbureau berichtte dat de negen het helpen en lidmaatschap van een illegale organisatie ten laste is gelegd. Drie personen die na de aanslagen waren opgepakt, zijn in vrijheid gesteld. Onder de negen aangeklaagden zijn familieleden van de twee mannen uit Bingol die de aanslagen pleegden en daarbij zijn omgekomen. Bingol, dat in het zuidoosten van Turkije ligt, wordt beschouwd als een broeinest van islamitisch fundamentalisme.

Consulaat

Bij aanslagen donderdag op het Britse consulaat en een Britse bank in Istanbul kwamen zeker 28 mensen om het leven en raakten 450 mensen gewond. Vijf dagen eerder vielen er ook al 25 doden bij explosies die gericht waren tegen twee synagogen in Istanbul.

Extremisme

Volgens de Turkse politie zijn de aanslagen het werk van aanhangers van een Turkse extremistische organisatie die banden heeft met het terreurnetwerk al-Qaeda. Premier Erdogan heeft eerder gezegd dat de link met al-Qaeda nog niet zeker is, maar dat de zelfmoordenaars zeker internationale contacten hadden.