KATHMANDU - Maoïstische opstandelingen hebben maandag in Nepal zeker zestien politieagenten doodgeschoten en vier verwond. Het was de bloedigste aanval van de rebellen sinds de regering vorig jaar de noodtoestand heeft ingesteld, aldus een regeringswoordvoerder dinsdag.

De agenten werden aangevallen toen ze een wegenbouwproject bewaakten in het district Kavre. Het bouwproject, een verbindingsweg tussen de hoofdstad Kathmandu met het oosten van het land, wordt gefinancierd door Japan. Het is niet bekend of in het vuurgevecht, dat ruim een uur duurde, ook opstandelingen zijn gedood.

De maoïstische rebellen willen de monarchie in het arme Nepal omverwerpen en vervangen door een communistische republiek. Sinds het begin van de opstand in zijn meer dan 2300 mensen omgekomen. Alleen al in de afgelopen twee maanden zijn vijfhonderd mensen gedood.

In Nepal is daardoor al enige maanden de noodtoestand van kracht. Volgende week zal het parlement beslissen of dat nog met drie maanden verlengd zal worden.