HOORN - Het Westfries Gasthuis in Hoorn is maandagavond getroffen door een stroomstoring. Rond half elf viel alle elektriciteit weg. Noodaggregaten traden niet in werking waardoor alle apparatuur in het hospitaal aanvankelijk uitviel. Even voor twee uur dinsdagochtend had het hospitaal weer elektriciteit. Er zijn geen patiënten overleden.

Dankzij aggregaten van de brandweer kregen vitale afdelingen als intensieve zorg, hartbewaking, kraamzorg en couveuse rond elf uur al weer stroom. Tot die tijd beademde personeel sommige patiënten met hand. Er waren op het moment van de stroomuitval geen operaties aan de gang. Ook lagen er geen vrouwen te bevallen.

In het ziekenhuis, dat 530 bedden telt, zijn ongeveer 350 patiënten. Afgezien van de genoemde afdelingen waar de stroom was hersteld, zat de rest van de patiënten tot diep in de nacht in het donker.

Volgens voorzitter Timmer van de raad van bestuur van het ziekenhuis zijn er geen mensen in acuut levensgevaar geweest. "Op dit moment denken wij niet aan het evacueren van patiënten. Daar zijn inmiddels wel afspraken over gemaakt met ambulancediensten en andere hospitaals voor het geval dat vannacht wel noodzakelijk is", zei hij even na middernacht. Het gasthuis hoefde uiteindelijk niemand elders onder te brengen.

Het ziekenhuis heeft vorige week een stuk nieuwbouw in gebruik genomen. Of de stroomuitval en het niet-werken van het noodaggregaat daar iets mee te maken heeft, is niet bekend. Timmer sprak van een "grote calamiteit. Vooral omdat er veel noodvoorzieningen zijn die dat op hadden moeten vangen." Er was volgens hem geen sprake van paniek geweest.