LONDEN - Amerikaanse wetenschappers gaan onderzoeken of XTC een therapeutische werking heeft. Tijdens de proef, die in januari moet beginnen, krijgen mensen die lijden aan posttraumatische stress XTC. De verwachting is dat de partydrug zal helpen om traumatische ervaringen als verkrachtingen en aanrandingen in gesprekken met therapeuten beter te verwerken.

Volgens het Britse dagblad The Guardian, dat maandag berichtte over de proef, zullen twintig mensen aan de proef meedoen. Het gaat om personen die moeilijk kunnen praten over hun traumatische ervaringen. De Amerikaanse Food- and Drug Administration heeft het experiment al goedgekeurd. De narcoticabrigade DEA moet nog instemmen met het beschikbaar stellen van de XTC-tabletten. De verwachting is dat die dat nog dit jaar doet.

Het is niet de eerste keer dat de therapeutische werking van drugs wordt onderzocht of dat drugs voor dat doel worden toegediend. Nederland kent al medicinale cannabis. LSD is eerder gebruikt in omstreden therapeutische sessies met mensen die oorlogservaringen te verwerken hadden. De in 1997 overleden Nederlandse professor Jan Bastiaans werd beroemd danwel berucht met deze toepassing van de geestverruimende LSD.

R. Kersemakers van de Jellinek Kliniek in Amsterdam zegt dat XTC al eerder als medicijn is gebruikt. In de jaren '50 gebruikte de psychiatrie in de Verenigde Staten de werkzame stof om patiënten communicatiever te maken. "Op een gegeven moment is XTC het laboratorium uitgekomen en op straat beland, waarna de handel begon", aldus Kersemakers.

Hij zegt het Amerikaanse onderzoek niet te kennen, maar gaat er vanuit dat er gedegen onderzoek wordt gedaan naar dosering en bijwerkingen, zoals beschadiging van bepaalde zenuwen. "Dat gebeurt altijd bij dit soort onderzoeken. Voordat een dergelijk experiment kan beginnen, zijn er al heel wat stappen doorlopen."