JERUZALEM - Twee Israëlische ministers hebben dinsdag ontkend dat Israël voorbereidingen treft om Iran aan te vallen. De ministers reageerden voor de Israëlische radio op een waarschuwing van Iran, dat het op onvoorstelbare wijze zal terugslaan als Israël de nucleaire fabriek in het zuiden van het land aanvalt.

De Iraanse minister van Defensie Ali Shamkhani had zich tot de regering-Sharon gericht naar aanleiding van speculaties in de Iraanse media over een mogelijke aanval van Israël op de met steun van de voormalige Sovjet-Unie opgezette nucleaire fabriek in het zuiden van Iran.

De spanning tussen Israël en Iran is opgelopen, nadat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres de regering in Teheran er maandag van had beticht dat zij de militante beweging Hezbollah in Libanon heeft voorzien van raketten. Volgens Peres gaat het om 8000 Katyusha-raketten die Israëlische steden kunnen bereiken.

De Israëlische minister van Transport Sneh en zijn collega Vilnaï van Wetenschap zeiden dinsdag dat Israël en de Verenigde Staten geenszins van plan zijn Iran aan te vallen. Sneh zei tevens dat Iran niet moet vergeten dat Israël over een zeer geavanceerd raketafweersysteem beschikt en zeer goed is voorbereid op een aanval met biologische wapens.

/DOSSIERMidden-Oosten