LONDEN - De Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, wil Iraakse asielzoekers verplicht laten terugkeren naar hun vaderland. In een vraaggesprek met The Independent van maandag stelde de bewindsman dat vluchtelingen uit het overwegend Koerdische Noord-Irak terug kunnen, omdat deze regio grotendeels veilig zou zijn.

De Amerikaanse autoriteiten in Irak hebben Noord-Irak overigens formeel niet tot een veilig gebied verklaard. Blunkett zei met de Amerikanen in gesprek te zijn om de mogelijkheden tot terugkeer van asielzoekers in Noord-Irak te verruimen. Tot dusver keren alleen vrijwilligers terug, maar de Britse minister wil een actiever terugkeerprogramma, als onderdeel van de wederopbouw van het land.

Harde lijn

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is volgens The Independent bereid een harde lijn te volgen tegen Iraakse en andere asielzoekers die in principe het land uitmoeten. Asielzoekers die weigeren weg te gaan, verliezen hun uitkering. Volgens nieuwe plannen zouden kinderen van deze asielzoekers mogelijk in tehuizen opgevangen gaan worden, omdat de ouders niet meer financieel in staat zouden zijn hun kroost te verzorgen. De maatregel heeft mogelijk betrekking op 2000 kinderen.

Vluchtelingenorganisaties wijzen het plan af. Ze vinden dat families niet elkaar moeten worden gehaald. De plannen worden formeel woensdag bekendgemaakt, in de troonrede van de Britse vorstin Elizabeth.