MOSKOU - Door een brand in een studentenhuis in Moskou zijn in de nacht van zondag op maandag zeker 32 buitenlandse studenten om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag gemeld. Ongeveer 139 mensen raakten gewond, van wie er vijftig slecht aan toe zijn.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

In het totaal afgebrande gebouw zelf vond de brandweer 28 slachtoffers. Drie doden lagen voor het huis. Mogelijk zijn zij omgekomen nadat zij uit het raam waren gesprongen om het vuur te ontvluchten. Een persoon overleed in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Onderzoek

Inmiddels is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, omdat de autoriteiten brandstichting niet uitsluiten. De minister van Onderwijs Filippov meldde dat wordt gezocht naar drie Nigeriaanse studentes die in kamer 203 woonden waar de brand begon. Getuigen hebben het trio kort voor de brand verergerde zien wegrennen.

Studenten

Onder de slachtoffers zijn studenten uit onder meer China, Vietnam en verscheidene Afrikaanse landen. Zij studeerden aan de Patrice Lumumba universiteit, die in de sovjettijd was opgericht om mensen uit bevriende socialistische staten op te leiden. Tegenwoordig heet het gebouw de Peoples' Friendship University.

De brand brak maandagochtend rond tien voor een (Nederlandse tijd) uit op de tweede verdieping van het verouderde studentenhuis. Er verbleven toen ongeveer 270 mensen. Het complex telt vijf verdiepingen. Drie uur uur was de brand geblust.

De brandweer liet weten dat veel studenten breuken en andere verwondingen opliepen toen ze in paniek uit de ramen sprongen. Een Ecuadoriaan kwam om toen hij van de vijfde verdieping sprong. Ook liepen studenten door het inademen van rook een koolmonoxidevergiftiging op. De Moskouse burgemeester Loezjkov verklaarde maandag dat de brand mogelijk is ontstaan door kortsluiting.