ZAGREB - De nationalistische HDZ (Kroatische Democratische Gemeenschap) heeft de zege in de parlementsverkiezingen van zondag in Kroatië opgeëist. Na het tellen van 10 procent van de stemmen hadden de HDZ en haar potentiële coalitiepartners iets meer dan de helft van de steun van de kiezers.

De Kroatische kiescommissie DIP meldde dat de HDZ duidelijk aan kop gaat in de meeste kiesdistricten. Volgens de eerste niet-officiele resultaten krijgt de HDZ 65 van de 140 zetels in het parlement. De centrumlinkse regeringscoalitie onder leiding van de sociaal-democratische SDP van premier Ivica Racan staat op 57 zetels.

Een uur voordat de eerste resultaten werden verwacht, eiste HDZ-leider Ivo Sanader al de overwinning op. "Ik kan zeggen dat de HDZ de winnaar van deze verkiezingen is", zei de leider van de oppositiepartij. Na de dood van de nationalistische president Franjo Tudjman in december 1999 werd de HDZ uit de regering verdreven. Sindsdien leidt Sanader de partij.

Analisten hadden de kans op een overwinning van de HDZ al zien groeien, toen bleek dat de opkomst bij de verkiezingen gering was. Enkele uren voor het sluiten van de stemlokalen had slechts 51,7 procent van de 3,9 miljoen stemgerechtigde Kroaten zijn stem uitgebracht. Een geringe opkomst is doorgaans in het voordeel van de oppositie, waarvan de aanhang over het algemeen sterker gemotiveerd is om te gaan stemmen.

Van tevoren was een nek-aan-nekrace voorspeld tussen de HDZ en de SDP. Racan, die hoopt op een tweede ambtstermijn, zei zondagavond dat een volgende regeringscoalitie niet stabiel zou zijn zonder zijn SPD. Ook vond de premier het nog te vroeg om zijn nederlaag in de verkiezingen toe te geven.

De HDZ van Sanader maakt zich sterk voor toetreding van Kroatië tot de NAVO in 2006 en de Europese Unie in 2007. De leider van de HDZ heeft tevens beloofd dat hij met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wil samenwerken. Hij wil echter niet beloven dat onder een HDZ-regering de van oorlogsmisdaden verdachte generaal Gotovina aan het VN-tribunaal wordt uitgeleverd.