AMSTERDAM - Minima die in een gemeente wonen waar het CDA de dienst uit maakt, hebben pech. Hoe sterker deze partij in een gemeente vertegenwoordigd is, hoe slechter het minimabeleid. Die conclusie trekt de vakcentrale FNV dinsdag na haar jaarlijkse onderzoek naar het beleid van gemeenten.

De vakcentrale onderzocht dit jaar voor het eerst de invloed van de politieke partijen op het beleid. In totaal ondervroegen de werknemersvertegenwoordigers ruim tweehonderd gemeenten over het minimabeleid.

Van de ondervraagde gemeenten deden er slechts twaalf het erg goed in de ogen van de FNV. Zij geven jaarlijks meer dan 750 euro per minimumhuishouden uit aan extra maatregelen. Het armoedebeleid laat grote verschillen zien. Er zijn er ook gemeenten die aanzienlijk minder doen: 12 procent besteedt minder dan 250 euro.

Een op de drie gemeenten blijkt niet te weten wat de resultaten van haar beleid is, omdat het minimabeleid is uitbesteed. "Uitbesteding is natuurlijk nooit een excuus", schampert bestuurder A. Jongerius van de FNV. "De gemeente zelf blijft verantwoordelijk."

In het onderzoek zijn veel grotere gemeenten betrokken. Juist de kleinere gemeenten, waarvan er niet zoveel aan het onderzoek deelnamen, deden het slechter, aldus een woordvoerder van de FNV.