TBILISI - De Georgische president Sjevardnadze heeft zaterdag de noodtoestand afgekondigd. Dat meldde het persbureau Reuters. De Georgische oppositie heeft parlementsvoorzitter Nino Boerdjanadze benoemd tot interim-president.

"Ik zal als voorzitter van het parlement overeenkomstig de grondwet, de functies van de president overnemen tot duidelijk wordt of hij nog kan doorregeren'', zei ze tegen verslaggevers.

Aanhangers van de oppositie hebben het presidentieel paleis in Georgië bestormd. Ondanks politiebewaking drongen duizenden betogers het gebouw binnen. Zij zijn op weg naar het kantoor van president Sjevardnadze op de dertiende verdieping, aldus de Georgische tv.

Oppositieleider Saakasjvili zei zaterdag dat Sjevardnadze nog mag aanblijven als president, maar dan wel op de voorwaarde dat hij direct nieuwe presidentsverkiezingen uitschrijft. Hij zei dat in een interview met de nieuwszender CNN.Saakasjvili meent dat de crisis met onderhandelingen kan worden opgelost. Hij zei echter niet te weten of het volk wel instemt met het aanblijven van Sjevardnadze.

Woedende demonstranten hebben eerder op zaterdag het parlement in de Georgische hoofdstad Tbilisi bestormd en in bezit genomen. Zij schreeuwden om het ontslag van president Edoeard Sjevardnadze, die op dat moment de volksvertegenwoordigers toesprak. Politie en veiligheidstroepen houden zich tot dusverre afzijdig.

Sjevardnadze vluchtte met hulp van zijn lijfwachten uit het gebouw. Tussen oppositieleden en aanhangers van de president braken korte schermutselingen uit. Oppositieleider Michail Saakasjvili heeft de menigte toegesproken. Hij spreekt over een fluwelen revolutie. In het parlement heerst een chaotische situatie. Kort daarvoor had Saakasjvili de president drie kwartier gegeven om te vertrekken. "Daarna komen we hem halen'', zei hij. De demonstranten zijn het niet eens met de uitslag van de parlementsverkiezingen van 2 november en willen dat Sjevardnadze ontslag neemt. Even leek het grimmig te worden toen agenten rookbommen afschoten.

De 75-jarige president verklaarde na zijn vlucht niet aan aftreden te denken. "Ik ga niet weg. Ik neem alleen ontslag volgens constitutionele regels.'', zei hij buiten tegen zijn aanhangers. Daarna is hij in een limousine vertrokken onder begeleiding van de politie. Het is niet bekend waar hij zich op dit moment bevindt.

Rond het parlement hebben zich duizenden mensen verzameld. Zij vieren feest en zwaaien met vlaggen. Volgens een verslaggeefster van de BBC hebben sommige agenten hun wapens neergelegd. Zij werden door de menigte omhelsd. De oppositie heeft steeds aangedrongen op een verandering zonder bloedvergieten van het bewind.