LEIDEN - Onder leiding van PvdA-leider Bos en partijvoorzitter Koole gaat op korte termijn een commissie aan de slag die een nieuw beginselprogramma voor de sociaal-democraten moet schrijven. Dat moet het huidige, uit 1977 daterende beginselprogramma vervangen.

Partijvoorzitter Koole kondigde zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Leiden aan dat er halverwege volgend jaar een conceptprogramma moet liggen. In het najaar van 2004 beslissen de PvdA-leden tijdens een congres over de nieuwe beginselen. In de commissie die zich over de beginselen gaat buigen, zitten naast Bos en Koole onder anderen burgemeester Ter Horst van Nijmegen en hoogleraar bestuurskunde Bovens van de Universiteit Utrecht.

Het nieuwe beginselprogramma moet bondig geschreven zijn en aangeven wat de sociaal-democratische waarden zijn, aldus Koole. Hij wees er bovendien op dat de PvdA ook commissies aan het werk zet die zich gaan buigen over de thema's democratie en bestuurlijke vernieuwing, de zorg en integratie en immigratie.