DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat ondanks alle recente commotie meer strafzaken afdoen met een schikking. Dat zegt voorzitter J. de Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal. Volgens hem is een van de redenen om meer te schikken de grote werkdruk bij de rechterlijke macht.

Afgelopen jaar heeft het OM in 56.000 zaken een schikking getroffen. Het overgrote deel, 45.000, betreft schikkingen onder de duizend gulden. Dit jaar zal het aantal schikkingen, ook met bedrijven, toenemen.

Dit lijkt haaks te staan op de wensen van de Tweede Kamer. Die heeft forse kritiek geuit op enkele recente schikkingen met onder andere telecombedrijf Versatel. Minister Korthals moet deze week in een spoeddebat verantwoording hierover afleggen.

Na eerdere omstreden schikkingen met bouwbedrijven naar aanleiding van fraude bij de aanleg van de Schipholtunnel, heeft Korthals onder druk van de Kamer de grens voor schikkingen die aan hem gemeld moeten worden verlaagd van 450.000 naar 45.000 euro. In een interview met het AD zegt De Wijkerslooth dat dit leidt tot een boeiende bureaucratie waardoor de afhandeling van strafzaken alleen maar wordt vertraagd.

In het eigen OM-magazine waarschuwt de voorzitter van het college van pg's ook voor een grotere invloed van de politiek. In de politiek en bij het OM spelen nu eenmaal andere afwegingen een rol, zegt hij. Betrokkenheid van de minister bij schikkingen zou de indruk kunnen wekken dat hij hier ook invloed op uitoefent.

"En laten we ons niets wijsmaken: in onze samenleving bestaat een fenomeen. Dat heet netwerken en leidt tot telefoontjes die er misschien maar beter niet kunnen zijn. Er zijn bepaalde beslissingen die beschermd moeten worden tegen netwerken", aldus De Wijkerslooth.