AS SAMAWAH/TOKIO - Iraakse politieagenten hebben een vermeende terrorist van het al-Qaeda terreurnetwerk van Osama bin Laden gearresteerd en daarmee mogelijk een aanslag op Nederlandse militairen in Irak verijdeld. Het Japanse persbureau Kyodo meldde dat zaterdag op gezag van een hoge politiefunctionaris in As Samawah waar de Nederlanders zijn gestationeerd.

Agenten zouden de man al begin oktober hebben gearresteerd in een hotel in de stad. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de verdachte begin september Irak binnenkwam vanuit Saudi-Arabië. Na aankomst in As Samawah probeerde hij meteen wapens en explosieven te verzamelen en wilde hij mensen voor zijn zaak recruteren, aldus Kyodo.

Een van de mensen die de vermeende al-Qaeda-infiltrant benaderde, bleek echter een agent te zijn. De verdachte zou zeker drie Irakezen hebben verteld dat hij van al-Qaeda was en een oliepijpleiding in Basra op wilde blazen. Daarna wilde hij de Nederlandse militairen in As Samawah aanvallen, tekende het Japanse persbureau op uit de mond van de politiefunctionaris.

De verdachte had bij zijn arrestatie geen papieren bij zich en heeft niets meer gezegd sinds de politie hem pakte. Hij zou zijn overgedragen aan de Nederlandse eenheid.