ARNHEM - De politie is dinsdagochtend om zeven uur begonnen aan de ontruiming van het Katshuis in Arnhem, het oudste kraakpand van Nederland. In het gebouw hebben zich tien tot vijftien krakers verschanst. Een kraker werd op het dak aangehouden.

De politie had het eerste uur vooral werk aan het opruimen van aangebrachte barricades. De vier oorspronkelijke bewoners hebben het Katshuis vorige week dinsdag verlaten.

Het Katshuis aan de Sweerts de Landasstraat bestaat eigenlijk uit drie aaneengesloten panden. Het geheel is gekocht door een Arnhemse ondernemer, die er een discotheek wil vestigen. De krakers hebben pogingen gedaan het grote pand zelf te kopen, maar dat is mislukt.

In januari besloot de rechter in Arnhem dat de krakers hun onderkomen na 21 jaar moesten verlaten.

De politie heeft de krakers dinsdagochtend vroeg ingelicht over de op handen zijnde ontruiming, zodat zij eventueel nog uit vrije wil konden vertrekken.

Het Katshuis is aan de binnen- en buitenkant gebarricadeerd. De krakers hebben verzet aangekondigd en in de afgelopen weken in het hele land sympathisanten opgeroepen om naar Arnhem te komen. Het verkeer in de drukke straat bij het Centraal Station wordt omgeleid.