BREDA - Het gebouw van de rechtbank in Breda is vrijdagochtend 3,5 uur afgesloten geweest, nadat er in de postkamer een poederbrief was gevonden. Ongeveer 450 mensen mochten al die tijd het gebouw niet meer in of uit. Onderzoek in het CICD laboratorium Lelystad wees tegen de avond uit dat er geen miltvuurbacterie (antrax) in de brief zat. De politie heeft zes rechercheurs op de zaak gezet.

Vijftien mensen die mogelijk in contact zijn geweest met de brief moesten zich in het gebouw douchen. Een man die geen zin had langer te wachten, vertrok via de nooduitgang. Parketpolitie rende hem nog achterna, maar hij was al gevlogen.

Volgens een politiewoordvoerder is het standaardprocedure dat bij mogelijke poederbrieven een pand hermetisch wordt afgesloten. Alle zittingen werden stilgelegd. Het is de tweede opeenvolgende dag dat een rechtbank een poederbrief krijgt. Donderdag ging het gerechtsgebouw in Dordrecht enige tijd dicht in verband met de vondst van een soortgelijke brief. Rechtbankpresident W. van Veen, aan wie de brief was gericht, heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Tekstuele inhoud

De politie in Breda weet niet of er enig verband met de poederbrief in Dordrecht bestaat. Pas als de brief volgende week terugkomt, kan zij onderzoeken waar die vandaan komt en wat er in staat. Over de tekstuele inhoud zal zij in het belang van het onderzoek geen mededelingen doen. Tot nu toe is niet bekendgemaakt aan wie bij de rechtbank in Breda de brief gestuurd is. Ook is niet bekend welke stof er wel in de enveloppe zat.

De afgelopen twee jaar zijn verscheidene poederbrieven opgedoken. De eerste werden verstuurd in de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september 2001. Een aantal bevatte antrax, de gevaarlijke miltvuurbacterie. Bij brieven in Nederland is dat niet gevonden.

Nog een poederbrief

Het terrein van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven is vrijdagmiddag uren afgesloten geweest omdat daar ook een poederbrief was gevonden. Hoeveel mensen er precies op het 32 hectare grote terrein aanwezig waren, is onbekend. Volgens een woordvoerder van het instituut werken er normaal 1500 mensen verdeeld over 65 gebouwen. "Maar op vrijdagmiddag zijn die zeker niet allemaal aanwezig", aldus de woordvoerder.

Even na zes uur was het onderzoek naar het onbekende poeder afgerond en konden de medewerkers van de RIVM naar huis. Wat voor stof er dan wel in de brief zat, weet de woordvoerder van het instituut niet. "Maar uit de testen is gebleken dat het geen biologische stof was."