DEN HAAG - Duitsland wil alle tien Orion-patrouillevliegtuigen van de Koninklijke Marine kopen. Staatssecretaris Van der Knaap en zijn Duitse collega Eickenboom hebben daartoe vorige maand al een intentieverklaring ondertekend, zo bevestigde de woordvoerder van Van der Knaap vrijdag.

De Duitse belangstelling was al langer bekend, maar de Duitsers hebben met de intentieverklaring nu het eerste recht op koop. De verklaring geldt onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de Tweede Kamer moet instemmen met de verkoop en dat eerst de uitkomst van een onderzoek naar een internationale maritieme patrouillegroep moet worden afgewacht.

Een Kamermeerderheid wil de Orions behouden. Minister Kamp zegde daarop vorige maand een onderzoek toe en stelde de verkoop en de sluiting van marinevliegkamp Valkenburg met een jaar uit. Het lijkt er op dat Duitsland liever alle tien Orions van Nederland koopt, dan samen een nieuwe patrouillegroep op te richten.

België zou te weinig financiële armslag hebben om een serieuze kandidaat te zijn voor een samenwerkingsverband. Duitsland zou 350 miljoen euro willen betalen voor de tien Orions, die momenteel nog voor 250 miljoen euro worden gemoderniseerd.