ARNHEM - De politie heeft vrijdagmiddag vier verdachten aangehouden in de zaak van de vermoorde Maja Braderic uit Nijmegen. Dat heeft een woordvoerder van de politie meegedeeld. Of er bij de verdachten ook een vrouw is, wil de woordvoerder nog niet zeggen.

De 16-jarige scholiere werd dinsdag kort na middernacht dood gevonden in de polder tussel Lent en Bemmel. Haar lichaam was in brand gestoken. De politie verdenkt de vier aangehouden verdachten van betrokkenheid bij dit misdrijf. Over de doodsoorzaak van de Nijmeegse zwijgt de politie vooralsnog. De verdachten hebben nog geen bekentenis afgelegd. Zij zitten vast.

Het zou gaan om leeftijdgenoten van de vwo-scholiere. In de vriendenkring van het meisje, leerlinge van het Dominicus College in Nijmegen, gonsde het vrijdag van de geruchten over verdachten en mogelijke aanhoudingen. Ook circuleren er allerlei namen van de verdachten.

Vermist

Voorbijgangers zagen dinsdagmorgen rond tien voor half een vlammen langs de Defensiedijk tussen Lent en Bemmel. Toen zij gingen kijken, zagen zij een lichaam in brand staan. Op dat moment was alleen nog te zien dat het om een vrouw ging. Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk slaagde er woensdag pas in de identiteit van het slachtoffer vast te stellen. Uit dat onderzoek bleek ook dat het meisje al dood was, voor ze in brand werd gestoken.

De ouders van de Nijmeegse scholiere gaven hun dochter maandagavond als vermist op bij de politie. Het meisje had thuis zitten chatten op de computer. Daarna ging zij op bezoek bij een vriendin. Later belde zij haar moeder dat ze nog naar een andere vriendin ging. De moeder zei dat haar dochter met de auto thuisgebracht moest worden, omdat ze niet alleen in het donker over straat mocht. Maja Braderic kwam echter nooit bij de vriendin aan.

Herdenkingsdienst

De politie heeft het onderzoek vanaf woensdagavond vooral gericht op de vrienden- en kennissenkring van de scholiere. Een flink aantal klas- en leeftijdgenoten is gehoord. Sommigen hebben verklaard dat Maja stiekem een afspraakje had. Of die verhalen kloppen, wil de politie niet zeggen. De politie nam ook de computer van het meisje in beslag. Hoe de politie op het spoor is gekomen van de vrijdag aangehouden verdachten is nog niet bekend.

Het Dominicus College houdt zondag een herdenkingsdienst voor medeleerlingen, docenten en ouders. In jongerencentrum De Boerderij in de Nijmeegse wijk Meijhorst, waar het vermoorde meisje veel kwam, is een altaar ingericht waar mensen kunnen rouwen. Wanneer het meisje begraven wordt, is nog niet bekend.

Klik hier voor het condoleance-register voor Maja