BREDA - Het gebouw van de rechtbank in Breda is vrijdagochtend afgesloten geweest, nadat er in de postkamer een poederbrief was gevonden. Het gaat om een in het Engels opgestelde brief die aan een van de rechters persoonlijk is gericht. Mensen mochten urenlang het gebouw niet meer in of uit.

De politie gaf tegen 14.00 uur het gerechtsgebouw vrij. De mensen die mogelijk in contact waren geweest met de brief moesten zich in het gebouw douchen. In het pand zaten naar schatting van de politie vierhonderd mensen 'vast'. Een man die geen zin had langer te wachten, vertrok via de nooduitgang. Parketpolitie rende hem nog achterna, maar hij was al gevlogen.

Volgens een politiewoordvoerder is het standaardprocedure dat bij mogelijke poederbrieven een pand hermetisch wordt afgesloten. Alle zittingen werden stilgelegd. Het laboratorium van CIDC in Lelystad onderzoekt de brief. De rechtbank verwacht aan het einde van de dag duidelijkheid.

Het is de tweede opeenvolgende dag dat een rechtbank een poederbrief krijgt. Donderdag ging het gerechtsgebouw in Dordrecht enige tijd dicht in verband met de vondst van een soortgelijke brief. Rechtbankpresident W. van Veen, aan wie de brief was gericht, heeft aangifte gedaan van bedreiging.

De afgelopen twee jaar zijn verscheidene poederbrieven opgedoken. De eerste werden verstuurd in de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september 2001. Een aantal bevatte antrax, de gevaarlijke miltvuurbacterie. Bij brieven in Nederland is dat niet gevonden.