AMSTERDAM - Dertien actievoerders van Greenpeace hebben zich vrijdag vastgeketend aan de laadkleppen en kranen van het schip NDS Prominence in de haven van Amsterdam. Zij menen dat het schip illegaal gekapt hout uit Kameroen vervoert. Greenpeace zegt de actie net zo lang te willen volhouden, totdat het havenbedrijf het lossen verbiedt en de douane een diepgaand onderzoek naar de lading instelt.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf zegt dat het niet kan ingrijpen. "Uit onderzoek van de Algemene Inspectiedienst (AID) blijkt dat er volgens de ladingpapieren geen illegaal hout aan boord is", aldus een woordvoerder. Het havenbedrijf en Greenpeace zijn met elkaar in gesprek om een oplossing voor de patstelling te vinden.

Het havenbedrijf wil de lading zo snel mogelijk lossen. "Een klein deel is hout, maar het grootste deel is cacao", aldus de woordvoerder. "Die heeft een grote commerciële waarde." De politie is aanwezig op het haventerrein.

Greenpeace probeerde het schip donderdagavond al tegen te houden bij de Noordersluis in IJmuiden. Met rubberbootjes hielden actievoerders de grote zeesluis bezet. De milieuorganisatie wilde de blokkade pas opheffen, als het hout in beslag werd genomen. Uiteindelijk beëindigde ze de actie na de afspraak dat ze vrijdagochtend met de douane de lading van het schip mocht inspecteren.