DUBAI - Al-Qaeda heeft vrijdag een verklaring gegeven voor de twee zelfmoordaanslagen in het Turkse Istanbul waardoor donderdag zeker 27 mensen omkwamen en 450 gewond raakten. De verklaring verscheen op de islamitische website al-Mujahidoun. Hierop zijn al eerder communiques van al-Qaeda verschenen.

In de verklaring van de Abu Hafz al-Masri Brigades, een onderdeel van al-Qaeda, staat dat het Britse belangen in Turkije heeft aangevallen "om de vrede van Groot-Brittannië te vernietigen die strijdt tegen de islam". De groepering eiste ook al de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen op twee synagogen in Istanbul. Daarbij kwamen zaterdag 25 mensen om het leven.

"In Turkije heeft de voorhoede van de Abu Hafz al-Masri Brigades vandaag de Britse consul Roger Short als doelwit gekozen wegens zijn uitgebreide ervaring in het bestrijden van de islam en omdat hij wordt beschouwd als het brein van de Britse politiek in de regio omvattende Irak, Syrië, Turkije en Iran", aldus de verklaring.

"Onze voertuigen van de dood troffen het consulaatsgebouw. Wat betreft het Britse bankfiliaal, dat is een bastion van de Britse economie en laat het Groot-Brittannië en zijn volk duidelijk zijn dat de alliantie met Amerika het geen welvaart of veiligheid zal brengen", laat de groepering op de website weten.