NIJMEGEN - Jongeren tussen 12 en 18 jaar die redelijk tevreden zijn met hun leven, vertonen minder vaak delinquent gedrag dan leeftijdgenoten die uit een minder warm gezin komen en niet graag naar school gaan. Bij oudere jongens is dat effect nog sterker dan bij meisjes.

Dat blijkt uit een onderzoek van vier Nijmeegse wetenschappers. Zij hebben de resultaten vrijdag gepresenteerd op de tweede dag van het internationale Gezinssymposium van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van gegevens uit de jeugdmonitor, die de gemeente Nijmegen elke twee jaar onder middelbare scholieren laat uitvoeren.

Volgens de wetenschappers is onvrede thuis en op school een duidelijke, maar tot nu toe onderschatte risicofactor voor crimineel gedrag.

Kinderen die uit een warm gezin komen, zoeken minder snel aansluiting bij leeftijdgenoten die spijbelen, roken, blowen en gokken. Maar als die aansluiting eenmaal tot stand is gekomen, is het vooral bij jongens tussen 15 en 17 jaar moeilijk om de banden te verbreken. Bij oudere jongens is er ook een duidelijke relatie tussen slechte schoolprestaties en delinquent gedrag, stellen de onderzoekers.