DEN HAAG - Nederland zou er goed aan doen geld te geven voor onderwijs en scholing op de Nederlandse Antillen, in plaats van aan politie en cellen op Curaçao. Dat zei de Antilliaanse minister van Justitie Martha maandag in het televisieprogramma NOVA. Martha bracht maandag een bezoek aan minister Korthals van Justitie.

Volgens Martha hebben de Antillen een kwetsbare samenleving waar een gebrek aan onderwijs, scholing en vorming een voedingsbodem vormen voor criminaliteit.

Omdat de vraag vanuit Nederland naar cocaïne zo groot is en de Antillen een doorvoerkanaal vormen voor drugs is het voor kansloze jonge Antillianen verleidelijk om bolletjes cocaine te slikken en naar Nederland te brengen. "Zonder de vraag is er geen doorvoerkanaal", aldus de Antilliaanse minister.

Martha had vorige week al felle kritiek op het Nederlands beleid. Nederland pakt de drugshandel niet serieus aan en houdt zich alleen bezig met symptoombestrijding, zoals het cellentekort, zei Martha toen.

Korthals zei maandag in NOVA dat hij een goed gesprek had gehad met Martha waarin beide partijen erkenden dat de drugshandel een gezamenlijk probleem is. Korthals helpt Martha met een renteloze lening voor de strengere aanpak van de bolletjesslikkers en met scans voor een betere controle op de luchthaven.

Martha zei dat hij Nederland wel een handje wil helpen, maar dat het niet te ver mag gaan. "Wij hebben genoeg cellen. Stop ermee het geld te besteden aan politie en justitie, maar stop het in scholing en vorming."