ROTTERDAM - Yuri van Gelder heeft opnieuw cocaïne gebruikt. Om die reden is de turner uit de Nederlandse selectie gezet voor de wereldkampioenschappen, die zaterdag in Rotterdam beginnen.

''Er is sprake van een terugvalsituatie. Yuri heeft zich niet gehouden aan de afspraken met de KNGU'', zo verklaarde bondsvoorzitter Jos Geukers woensdag in Ahoy.

''Wat betreft de turner Yuri denk ik dat het einde oefening is. Het vertrouwen is onherstelbaar beschadigd.''

Van Gelder is niet opnieuw positief bevonden. ''Er is geen sprake van een schorsing. De bondsarts heeft aan de topsportmanager moeten adviseren dat deze topsporter om medische redenen ongeschikt wordt geacht om aan wedstrijden deel te nemen. Daarom hebben wij hem teruggetrokken van de WK. Wij kunnen niet officieel een schorsing uitspreken.''

''Yuri heeft ten overstaan van meerdere personen toegegeven dat hij een terugval heeft'', aldus Geukers.

Imagoschade

Dinsdag had topsportmanager Hans Gootjes het nog gelaten bij medische redenen van persoonlijke aard. Geukers en Gootjes rekenden erop dat de turner zelf met een verklaring zou komen.

Omdat die woensdag uitbleef besloot de gymnastiekbond tekst en uitleg te geven met als argument de imagoschade voor de turnsport in Nederland enigszins te beperken.

Scherp ondervragen

Na veranderde gedragingen van Van Gelder tijdens trainingen was besloten de sporter scherp te ondervragen. Daarbij volgde een bekentenis dat er zich een terugval had voorgedaan.

Van Gelder keerde in juli terug op de turnvloer na een dopingschorsing van een jaar. Vorig jaar was hij betrapt op cocaïnegebruik, waarna onder meer een bezoek aan een afkickkliniek volgde.