LONDEN - De Britse regering heeft donderdagavond gewaarschuwd voor mogelijke nieuwe aanslagen in Turkije. Londen zei over informatie te beschikken die wijst in de richting van nieuwe terreurdaden in de regio. Een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde voorts dat Britten de grote Turkse steden moeten mijden.

Donderdagmiddag scherpte het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies al aan voor Turkije. Toeristen moeten extra waakzaam zijn en kunnen toeristische trekpleisters waar veel buitenlanders op afkomen beter mijden. Het ministerie stelde het reisadvies bij na de aanslagen in Istanbul, waardoor eerder op de dag zeker 27 mensen omkwamen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de aanslagen scherp veroordeeld. De raad roept in een resolutie alle landen op samen te werken om de verantwoordelijken voor deze daden op te sporen, te grijpen en te berechten.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties sprak eveneens zijn afschuw uit over de terreurdaden. "Diegenen die deze aanvallen uitvoerden, hebben geen respect voor de mensenrechten en we moeten hun daden totaal veroordelen", aldus Annan in een korte reactie.