NEW YORK - Irak is bereid zonder voorwaarden vooraf te spreken met de Verenigde Naties. De Iraakse president Saddam Hussein heeft via de voorzitter van de Arabische Liga, Amr Moussa, laten weten zonder voorwaarden een dialoog te willen met secretaris-generaal Kofi Annan van de VN over de uitvoering van resoluties die de Veiligheidsraad over Irak heeft uitvaardigd.

Annan heeft volgens de VN geantwoord een Iraakse delegatie te zullen ontvangen om over de resoluties te spreken. De Veiligheidsraad van de VN vaardigde in 1990 strenge sancties uit tegen Irak nadat het land Koeweit was binnengevallen.

De strafmaatregelen worden pas opgeheven als Irak controleerbaar afziet van massavernietigingswapens of pogingen die te maken. De controle door de VN daarop is echter door het Iraakse regime gesaboteerd. De VN en Irak zijn in een impasse geraakt terwijl er niemand meer van de VN in het land is om de eventuele ontwapening te aanschouwen.

Binnen de Veiligheidsraad, het lichaam dat uiteindelijk over de politieke lijn ten aanzien van Bagdad beslist, heerst verdeeldheid. De VS en Groot-Brittannië willen onverbiddelijk dat Irak doet wat de raad destijds heeft opgedragen. De overige drie permanente leden willen een soepeler opstelling.

Irak staat nu echter onder grote druk van de Amerikaanse president Bush, die het land een van de drie centra van het 'kwaad op aarde' noemde. Het land zouden volgens Bush het volgende doel kunnen worden van de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme.

/NIEUWSStrijd tegen terrorisme ontaardt in beledigingen