DEN HAAG - Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) wil niet al aanstaande vrijdag beslissen over een verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Zuid-Irak. Vrijdag praat de ministerraad over dit onderwerp. "Ik denk niet dat we d'r in een keer uitkomen, althans dat is niet mijn inzet", aldus de bewindsman donderdagavond in het tv-programma Den Haag Vandaag.

Volgens De Hoop Scheffer heeft het kabinet, en ook de Tweede Kamer die er later over moet beslissen, meer informatie nodig. Daarbij speelt de veiligheidssituatie in Irak vermoedelijk een rol.

Het kabinet wil mogelijk meer tijd nemen om zo ook de steun van een grote meerderheid in de Tweede Kamer te behouden. Nu staat weliswaar een meerderheid positief tegenover verlenging van de missie, maar wel eist de Kamer harde garanties voor de veiligheid van de 1100 Nederlandse militairen.

Ronselen

Donderdag werd duidelijk dat de chef-defensiestaf in zijn rekening houdt met terroristische aanslagen in het zuiden van Irak en mogelijk ook in de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna. Berichten circuleren over terroristen die zich mengen onder de lokale bevolking en die ook ronselen voor de voorbereiding van eventuele aanslagen.

Die analyse komt overeen met die van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Die waarschuwde vorige week al voor een verspreiding van het terrorisme in Irak, ook naar de zuidelijke provincies. Die waarschuwing kwam nog voor de aanslag op het Italiaanse hoofdkwartier in Nasiriya.

Adequaat

Minister Kamp (Defensie) heeft er deze week op aangekoerst om wel vrijdag al een kabinetsbesluit te nemen. Hij voelt er niets voor om de militairen langer in onzekerheid te houden en wil ook niet de indruk laten ontstaan dat het kabinet twijfelt over de missie. Kamp vindt de bewapening van de mariniers nog altijd adequaat. Hij zou er niet voor voelen om nu bijvoorbeeld Apache-gevechtshelikopters mee te sturen.

Als het kabinet inderdaad de knoop vrijdag nog niet doorhakt, komt het daarmee - al is het met een andere argumentatie - tegemoet aan een oproep van PvdA-Kamerlid Koenders. Die zei donderdag dat het beter zou zijn om nog een of twee weken te wachten met het besluit, totdat duidelijker is hoe de Amerikanen de macht gaan overdragen aan de Verenigde Naties en de Iraakse autoriteiten.