DEN HAAG - Vergelijkend onderzoek moet de kwaliteit en de efficiency van de ziekenhuizen verbeteren. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft met ziekenhuisvereniging NVZ, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de consumentenbond afgesproken dat zij daar samen aan gaan werken, zo meldde hij donderdag tijdens een persconferentie in Den Haag.

Hoogervorst en de eerder genoemde organisaties willen op die manier meer duidelijkheid hebben hoe ziekenhuizen presteren. Daardoor kunnen de instellingen zichzelf verbeteren. Bovendien willen ze dat patiënten en bijvoorbeeld ook de zorgverzekeraars meer weten. Laatstgenoemden moeten contracten met ziekenhuizen sluiten voor de behandeling van verzekerden.

Wachttijden

De consumentenbond gaat een klanttevredenheidsonderzoek doen. De inspectie heeft nieuwe punten opgesteld over de kwaliteit en de veiligheid waarop ze ziekenhuizen gaat controleren. Ook patiëntveiligheid als medicatie, wondinfecties, reacties op bloedtransfusies en de wachttijden worden door de inspectie bekeken.

Jaarverslag

De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen heeft zelf ook nog een aantal punten geformuleerd over de kwaliteit, werkwijze, organisatie en patiënttevredenheid die elk van de ruim honderd leden gaat bijhouden. Vanaf 2004 zullen de ziekenhuizen deze en de resultaten van de inspectie in hun jaarverslag meenemen, zo meldde voorzitter J. Leemhuis van de NVZ. De NVZ wil die informatie ook op internet te zetten, zodat patiënten het zelf kunnen opzoeken.

Hoogervorst wil ook dat ziekenhuizen mee gaan doen aan een actieprogramma ter verbetering van de kwaliteit. Vanaf 2004 kunnen ziekenhuizen meedoen aan een vergelijkend onderzoek dat uiteindelijk moet leiden tot verbeterplannen voor ziekenhuizen en uitwisseling van goede voorbeelden.

De minister wil verder dat er vergelijkend onderzoek naar de zorg, doelmatigheid en kwaliteit van huisartsen komt.