DEN HAAG - Toeristen moeten in Turkije extra waakzaam zijn. Toeristische trekpleisters waar veel buitenlanders op afkomen, kunnen ze beter ontlopen. Dat blijkt uit het aangescherpte reisadvies voor Turkije, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagmiddag heeft gepubliceerd.

Het ministerie heeft het reisadvies bijgesteld na de aanslagen in Istanbul, eerder op de dag. Nederland gaat in zijn waarschuwingen nog niet zover als bijvoorbeeld Spanje. De regering in Madrid raadt reizen naar Istanbul inmiddels expliciet af.

"Er is hier geen advies om Istanbul te mijden", aldus het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR). De ANVR-reisbureaus hebben wel besloten 'coulant' om te springen met Nederlanders die voor komende dinsdag afreizen naar Istanbul. Reizigers kunnen bijvoorbeeld met hun touroperator afspraken maken over uitstel van hun reis, aldus een ANVR-woordvoerster. De regeling geldt uitsluitend voor Istanbul en niet voor andere gebieden van Turkije.

Grote reisorganisaties in Duitsland bieden hun klanten de mogelijkheid om vakanties gratis over te boeken. Het aanbod geldt voor toeristen die nog dit jaar naar Istanbul zouden reizen.