LONDEN - De Britse Koningin Elizabeth heeft donderdag een kort geding gewonnen waarin zij vroeg om een publicatiestop van de verhalen van een journalist die twee maanden als lakei heeft gewerkt op Buckingham Palace. Het verbod geldt tot komende maandagavond. Dan komt de zaak uitgebreider voor de rechter.

De koningin voerde aan dat de artikelen van de journalist-lakei Ryan Parry haar privé-sfeer aantastten en dat hij inbreuk pleegde op de vertrouwelijkheid die hij aan het paleis als voormalig werknemer was verschuldigd. Noch de Daily Mirror, waar Parry voor werkt, noch andere kranten mogen de stukken over Parry's verblijf op Buckingham Palace plaatsen.

Valse referentie

De Daily Mirror onthulde woensdag dat Parry zonder enige moeite twee maanden geleden was aangenomen als lakei op Buckingham Palace. Hij had in zijn c.v. zijn journalistieke activiteiten weggelaten en een valse referentie opgegeven. Een andere referentie die het paleis wel natrok, was van de pub waar Parry vaak kwam.

De hoofdredacteur van de Daily Mail liet donderdag weten geschokt te zijn over de lakse beveiliging op het koninklijk paleis en het gemak waarmee Parry binnenkwam. Parry liet zelf weten dat als hij een terrorist was geweest, hij zonder problemen de koningin had kunnen vermoorden, evenals de hoge Amerikaanse gasten, onder wie president Bush, die nu in het paleis verblijven.

De journalist beschreef in het verslag van zijn werkzaamheden in Buckingham Palace onder meer van welke televisieprogramma's de koningin houdt en wat zij bij het ontbijt eet.