MAASTRICHT - De universiteit Maastricht (UM) wil een snellere controle van de studentenhuizen in de Limburgse hoofdstad. De gemeente heeft nog twee jaar nodig voor alle studentenhuizen op brandveiligheid zijn gecontroleerd. Maar de UM wil daar meer vaart achter zetten, laat een woordvoerder donderdag weten.

Dit naar aanleiding van de brand woensdagmorgen in een studentenhuis aan de Brusselstraat in Maastricht, waarbij vijf studenten gewond raakten, en in totaal tien studenten dakloos werden. Over de brandveiligheid van dit pand bestaan meningsverschillen tussen de eigenaar en de gemeente.

De gemeente Maastricht laat weten het tempo van de controles niet te kunnen versnellen. Daarom gaat de UM nu huurbazen en studenten aanschrijven. De huurbazen worden gevraagd niet te wachten op de gemeentelijke controle voordat het pand in orde wordt gebracht wat betreft brandveiligheid, en zelf actie te ondernemen en een verbruikersvergunning aan te vragen. Studenten krijgen het verzoek zelf geen dingen te doen die de brandveiligheid in gevaar kunnen brengen.

Brand

Volgens een woordvoerder van de UM is de brand aan de Brusselsestraat ontstaan door kortsluiting in een koelkast. Die stond onder in een trapgat. Het trapgat werkte als een schoorsteen die het vuur aanjoeg, waardoor de studenten van hun enige vluchtweg waren afgesneden. De studenten zijn uit een raam op vijf meter hoogte gesprongen, waarbij vijf van hen verwondingen opliepen.