ISTANBUL/LONDEN - De aanslagen van donderdagochtend in de Turkse stad Istanbul hebben ten minste 27 levens geëist. Vlak na elkaar werden de Britse bank HSBC en het Britse consulaat getroffen. Zeker 450 mensen raakten gewond. Al-Qaeda en de verboden Turkse organisatie IBDA-C hebben gezamenlijk de aanslagen opgeëist in een telefoontje aan het Turkse persbureau Anatolia.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De beide terreurorganisaties hadden zich eerder ook verantwoordelijk verklaard voor de aanslagen van afgelopen zaterdag op twee synagogen in Istanbul. Daarbij vielen 25 doden en raakten ongeveer driehonderd mensen gewond. Vermoedelijk ging het net als bij die aanslagen donderdag opnieuw om zelfmoordaanslagen met autobommen.

Bij de aanslag op het consulaat is de Britse consul in Istanbul Roger Short gedood. Dat heeft de geestelijk verzorger van het consulaat, Ian Sherwood, gezegd. Behalve Short is er volgens het Britse ministerie van buitenlandse Zaken nog zeker een Britse diplomate gedood. Het ministerie heeft naar aanleiding van de aanslagen Britten gewaarschuwd niet naar Turkije te reizen.

Twee gebouwen

De gouverneur van Istanbul meldde donderdagavond dat er vier Britse doden zijn. De andere twaalf slachtoffers van de bom bij het consulaat, in de drukke wijk Beyoglu, zijn Turken.

Een woordvoerder van HSBC in Londen meldde dat zich onder de slachtoffers drie stafleden van de Britse bank bevinden. Hij zei dat twee gebouwen van HSBC zijn getroffen. In totaal vielen daar 11 doden. HSBC is de op één na grootste bankinstelling ter wereld, met filialen in 79 landen. De directie van HSBC in Turkije heeft besloten uit veiligheidsoverwegingen alle kantoren in het land te sluiten. Vrijdag zouden de meeste filialen weer open gaan.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw kwam donderdagavond in Istanbul aan. In een eerder uitgegeven verklaring noemde hij de aanslagen "zeer schokkend".

Ambassade Ankara

Voor de Verenigde Staten waren de aanslagen van donderdag in Istanbul reden om hun consulaat in de stad voor publiek te sluiten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikanen gewaarschuwd uit de buurt van het gebouw te blijven. De ambassade van de VS in Ankara blijft open.

Dat de terroristen het op Groot-Brittannië en Turkije hadden gemunt, is volgens de Britse omroep BBC waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat beide landen trouwe bondgenoten van de Verenigde Staten zijn. Na de aanslagen van zaterdag had al-Qaeda in een verklaring die was gestuurd aan een Arabische krant in Londen gewaarschuwd dat meer 'auto's des doods' Amerikaanse bondgenoten zouden treffen.

Bruggenbouwer

De Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF), een organisatie voor Turkse moslims in Nederland, zei wel een idee te hebben waarom 'de terroristen' juist Turkije zo hard treffen. "Het land is de bruggenbouwer tussen oost en west. Een aantal groeperingen is daar kennelijk heel erg tegen", zei woordvoerder Touca van de TICF.

Volgens hem is Turkije een voorbeeld van een moderne islamitische staat, waar islam, democratie en welvaart hand in hand gaan. Dat zou voor extremistische organisaties een reden voor aanslagen zijn.

De Turkse terreurorganisatie IBDA-C, die zegt samen met al-Qaeda verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen van zaterdag en donderdag, is zo'n extremistische organisatie. Zij streeft naar een islamitische federatie en gebruikt gewapend verzet om die te bereiken. De IBDA-C beschouwt de Turkse republiek als illegaal.