WILLEMSTAD - De Antilliaanse minister Cova (Constitutionele en Economische Zaken) heeft de commissie voor dekolonisatie van de Verenigde Naties ingeschakeld voor advies over de toekomstige relatie van de Antillen met Nederland.

Cova zei woensdag dat de commissie positief heeft gereageerd en hem heeft uitgenodigd voor een ontmoeting. De minister ontkent dat hij een klacht tegen Nederland heeft ingediend. "Nee, ik heb om een onderhoud gevraagd in verband met onze dekolonisatie-perikelen. De huidige relatie met Nederland is niet echt rooskleurig te noemen", aldus Cova.

Druk

Volgens hem staan de Antillen onder druk van Nederland. "Druk die soms niets te maken heeft met de onduidelijkheid en onenigheid over de toekomstige staatkundige structuur maar met politiek en andere zaken." De relatie met Nederland is aan het verharden, vindt Cova. "Als je niet doet wat Nederland wil, dan volgen direct zware consequenties. Ik ben van mening dat dit niet de correcte weg is binnen het dekolonisatie-proces", aldus de minister.

VN

De speciale VN-commissie houdt zich bezig met dekolonisatieprocessen in de hele wereld. "Ze houden zich bezig met landen die nog geen zelfstandigheid hebben bereikt en daardoor bepaalde problemen tegenkomen. En in zo'n proces zitten wij ook precies en daarom zijn zij bereid ons te ontvangen", aldus Cova. "De commissie zal ons voorbereiden en ons helpen te besluiten welke weg we moeten kiezen."

Het onderhoud tussen Cova en de commissie vindt waarschijnlijk volgend jaar januari plaats.