PETTEN - De hogefluxreactor in Petten wordt stilgelegd. Dat heeft directievoorzitter Schatborn maandagmiddag op een persconferentie gezegd.

Minister Pronk (VROM) verzocht de directie maandag de reactor stil te leggen vanwege het onvoldoende uitvoeren van veiligheidsvoorschriften. Het scheurtje in de reactor was niet de reden van het verzoek van Pronk.

Zowel Pronk als de directie van de reactor zegt dat de veiligheid niet in gevaar is.

Voorzitter Schatborn van de directie van de Nuclear Research & Consultancy Groupe (NRG) zei maandag op een persconferentie dat de hogefluxreactor op zijn vroegst vrijdag wordt stilgelegd. Eerst moet de reactor nog radioactieve isotopen leveren voor de bestraling van een patiënt met hersentumor, aldus Schatborn.

Hij zei verder dat de sluiting geldt gedurende de termijn van een extern onderzoek naar de 'veiligheidscultuur' binnen de reactor. Schatborn schat dat dat tot 19 februari zal duren.

Volgens het ministerie van VROM waardeert minister Pronk het dat aan zijn verzoek, en aan dat van de Europese Commissie, gehoor wordt gegeven. Nu kan er gewerkt worden aan de werkelijke verbetering van de veiligheidscultuur binnen de reactor, aldus VROM.

/NIEUWSPronk wil kernreactor Petten stilleggen