AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft zich op de valreep geplaatst voor de eindronde van het EK voetbal, volgend jaar in Portugal. Nederland rekende in de play-offs af met Schotland. Na het verlies zaterdag in Glasgow (1-0), won Oranje woensdagavond in Amsterdam met 6-0. De loting voor het EK is op zondag 30 november.

Het flink gewijzigde Oranje, met recordinternational Frank de Boer aanvankelijk op de bank en de jonkies Van der Vaart, Sneijder en Bouma in de basis, had een sterke start. Sneijder tekende na tien minuten voor de eerste treffer. De jonge Ajacied liet vervolgens André Ooijer en Ruud van Nistelrooij uit vrije trappen raak koppen.

Sneijder en Van Nistelrooy

Na de rust tekende Van Nistelrooij voor 4-0. Uit een hoekschop van wederom Sneijder zorgde invaller Frank de Boer koppend voor -0. Vervolgens zorgde Van Nistelrooij met zijn derde treffer voor het slotakkoord.

Contract

Zo daar nog twijfel aan mocht bestaan, Dick Advocaat gaat met Oranje mee naar de eindronde van het Europees kampioenschap in Portugal. "Mijn contract loopt tot en met het EK, dus in principe: Ja", zei de Hagenaar, daarmee de in sommige media al aangedragen interim-coaches de pas voorlopig afsnijdend.

Persboycot

Advocaat toonde na afloop van de galavoorstelling in de ArenA begrip voor de boycotactie van de selectie ten aanzien van de pers. "Dat is de verantwoordelijkheid van de spelers, na wat er allemaal is gebeurd. We hebben ons op het veld bewezen. Dit Nederlands elftal is op een hele negatieve manier benaderd. Ik voelde de afgelopen dagen al dat er iets stond te gebeuren. Vogts was twee keer tien minuten beschikbaar, met twee spelers. Wij waren er altijd, maar dat wordt niet gewaardeerd."

Advocaat had veel waardering voor de inbreng van zijn jongelingen. Hij prees uiteraard Sneijder het meest. "Die jongen speelde zo dominant." Maar ook Davids, die zichzelf wegcijferde in het grote belang. "Heel goed. Sober, dienstbaar. Vandaag wel." Ook de andere uitverkoren, hielden zich woensdag voorbeeldig aan de afspraken. Van een fatsoenlijke Schotse opbouw kwam niets terecht.

Schreeuwen

Met de komst van Van der Vaart, Sneijder, Bouma en Robben, die achter de hand werd gehouden, lijkt tevens de basis voor de toekomst gelegd. "Ik was nooit zo somber, omdat er een paar aankwamen. Maar de media schreeuwden achttien maanden geleden al om hen. Ik vond dat ze toen nog niet zo ver waren. Nu was het juiste moment."

"Sneijder had ik er na Glasgow sowieso bijgehaald. Die wedstrijd gezien hebbende, wist ik ook dat hij hier zou spelen", zei Advocaat, die het betreurde dat de komst van de invallers Kluivert en Seedorf werd begeleid met boegeroep.