DEN HAAG - Een 30-jarige employee van het Goffin Bank-filiaal aan de Boekhorststraat in Den Haag blijkt de overval op zijn werkgever, compleet met (nep-)bom en afgezette straten, zelf in scène te hebben gezet. Hij staat in januari samen met zijn van medeplichtigheid verdachte vriendin (27) terecht bij de rechtbank in Den Haag. De roof op 10 maart kostte de bank 270.000 euro.

Dat werd woensdag bekend tijdens de behandeling van de strafzaak tegen vijf andere betrokkenen. Een van die verdachten, de zus van de bankbediende, werd vrijgesproken. De andere vier werden wegens heling veroordeeld omdat zij gedeelten van de buit voor de hoofdverdachte hadden bewaard of omgewisseld naar vreemde valuta. Zij kregen straffen opgelegd die varieerden van 1500 euro boete tot uur werkstraf naast twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Bom

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zette op 10 maart de omgeving van de Boekhorststraat af nadat de bankemployee alarm had geslagen. Hij was op dat moment het enige aanwezige personeelslid van het filiaal aan de Boekhorststraat. Hij zei dat een vrouw een tas bij het loket had neergezet en geld eiste omdat zij anders de bom in de tas zou laten afgaan. De bom bleek nep, maar de bediende had wel 270.000 euro aan de vrouw meegegeven, zei hij.

De politie kwam er binnen enkele weken achter dat de 'bom-overval' door de bankbediende in scène was gezet. De vrouw met de tas bleek zijn vriendin te zijn. Via telefoontaps kwam de politie op het spoor van de andere betrokkenen, die woensdag bij de politierechter in Den Haag terechtstonden.

Spoorloos

De Belgische Goffin Bank is gespecialiseerd in internationale betalingen en heeft inmiddels bijna vijftien vestigingen in Nederland. Een gedeelte van de buit, ruim 70.000 euro, is nog spoorloos.