EILAT/JERUZALEM - Een Jordaanse schutter heeft woensdag bij de grensovergang tussen Israël en Jordanië ten noorden van Eilat vijf Ecuadoraanse toeristen verwond. Een van hen overleed woensdagavond aan haar verwondingen. De dader is direct doodgeschoten door Israëlische grenswachten.

Schietpartijen aan de grens tussen beide landen komen zelden voor. Beide landen hebben sinds 1994 diplomatieke betrekkingen. Tot een van de vreemde incidenten behoorde de slachting die een Jordaanse soldaat in 1997 aanrichtte, toen hij zeven Israëlische schoolkinderen doodschoot. De meeste Jordaniërs zijn Palestijnen. Veel van hen zijn het niet eens met het vredesakkoord.

Toeristen

Het incident had plaats bij het gebouw van de Yitzhak-Rabingrenspost in de Arava-woestijn. De slachtoffers behoorden tot een groep die op het punt stond Israël binnen te gaan. De toeristen waren op weg naar de badplaats Eilat.

De schutter verschool zich tussen wachtende vrachtwagens uit Jordanië en vuurde van korte afstand op het gebouw waar de Israëli's de paspoorten controleren. Israëlische beveiligingsbeambten schoten de man in een stuk niemandsland dood.

Fundamentalistisch

Nog geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Volgens een Jordaanse regeringswoordvoerster betrof het een individuele actie. De dader was een vrachtwagenchauffeur afkomstig uit Zarqa ten oosten van de hoofdstad Amman. In Zarqa wonen veel Palestijnen. De stad staat bekend als fundamentalistisch bolwerk.