LONDEN - De Amerikaanse president George W. Bush heeft woensdag op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan Groot-Brittannië het militair ingrijpen in Irak en Afghanistan verdedigd. Hij waarschuwde in een toespraak in Londen dat oorlog soms de enige manier is om "waarden te verdedigen". Bush blijft drie dagen in Groot-Brittannië.

"De grootste bedreiging van onze tijd" zijn terroristen en dictators met massavernietigingswapens, aldus Bush in zijn toespraak in Banqueting House. "Het kwaad is overduidelijk zichtbaar. Het gevaar neemt alleen maar toe door het te ontkennen. Wij treden deze bedreigingen met open ogen tegemoet en zullen ze vernietigen."

Belangen

Bush ontkende dat het Amerikaanse beleid slechts gericht is op "het simpele najagen van onze belangen". Volgens hem verdedigen de VS de mensenrechten van anderen en "worden wij gedreven om op te treden tegen onderdrukking, honger en ziekte". Wij willen de vrijheid bevorderen en de vrede die vrijheid met zich meebrengt, aldus Bush.

Eerder woensdag hadden koningin Elizabeth II en haar gemaal prins Philip Bush en zijn vrouw Laura, die dinsdagavond waren gearriveerd, officieel verwelkomd in Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Er klonken 41 saluutschoten.

Bij de ceremonie op het voorplein van Buckingham Palace waren verder onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en de Britse premier Tony Blair aanwezig. Bush en prins Philip inspecteerden de troepen.

Demonstraties

Het was een van de weinige openbare optredens van de president tijdens zijn driedaagse bezoek. Een relatief kleine groep demonstranten met plakkaten met teksten als 'Stop Bush' stond buiten de hekken van Buckingham Palace te protesteren tegen het staatsbezoek. Op Trafalgar Square was er een grotere betoging.

Demonstranten goten er rode verf in de fonteinen om het bloedvergieten door Bush te symboliseren. In de loop van woensdagavond wisten zo'n zeshonderd betogers door te dringen tot het plein voor het paleis. De politie verrichtte circa dertig arrestaties.

Schandaal

Daags na de aankomst van Bush, die in Buckingham Palace logeert, was er een schandaaltje door de onthulling dat een undercoverjournalist twee maanden zonder controle in het paleis had kunnen werken. De Britse regering heeft daarop woensdag een herziening van het veiligheidsbeleid voor het koninklijke paleis aangekondigd.

Minister Blunkett van Binnenlandse Zaken kondigde in het Lagerhuis aan dat de Veiligheidscommissie, die is belast met dergelijke zaken, een grondige herziening gaat uitvoeren. Volgens de bewindsman is bij de werving het arbeidsverleden van de journalist onvoldoende nagetrokken. Wel is met de correcte prodecure bekeken of de man een strafblad had. Blunkett noemde de controle van personen die in de buurt van de koninklijke familie werken, "cruciaal" voor de veiligheid van de Windsors.

Lakei

De journalist van het Britse boulevardblad Daily Mirror werkte twee maanden als lakei in Buckingham Palace. De 26-jarige Ryan Parry had een toegangspas voor alle ruimtes in het paleis. "Was ik een terrorist geweest met het plan om de koningin of president Bush te vermoorden, had ik dat met veel gemak kunnen doen", schijft Parry. Hij zou op deze eerste dag van het staatsbezoek van Bush het ontbijt hebben opgediend aan onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Powell.

De verslaggever reageerde in augustus op een vacature op de officiële website van het paleis. Hij vermeldde zijn journalistieke carrière niet en plaatste een valse referentie op zijn cv.