VATICAANSTAD/ROME - De antisemitische grap die de Italiaanse premier Silvio Berlusconi woensdag op zijn 74e verjaardag op straat aan jongeren vertelde, is 'ondraaglijk' want hij ''beledigt het heilige aandenken aan de 6 miljoen slachtoffers van de Shoah''.

Dit schrijft de krant van het Vaticaan, de Osservatore Romano, zaterdag in een commentaar.

''De taal die gebruikt wordt in het openbaar, moet passend zijn bij beschaving en goede opvoeding'', zo wast de Rooms-Katholieke Kerk de centrumrechtse politicus de oren.

De grap die Berlusconi op straat voor zijn huis vertelde, is gefilmd en heeft zijn weg naar internet gevonden.

De grap heeft voor grote verontwaardiging gezorgd in Italië omdat Berlusconi de spot dreef met de Holocaust en discriminerende clichés over Joden gebruikte.

Onderduiker

Berlusconi vertelde het verhaal van een Jood die aan een andere Jood vertelt dat hij tijdens de Holocaust een Joodse onderduiker opnam en verborg in zijn kelder. Die moest daarvoor 3000 euro per dag betalen.

De pointe van Berlusconi's grap is dat de onderduiker nog steeds in de kelder zit: ''Denk je dat we hem moeten zeggen dat Hitler dood is en dat de oorlog voorbij is?''

Schamen

Volgens de centrumlinkse oppositie moet Italië zich schamen voor zijn premier. Berlusconi's misplaatste grap is ''het bewijs van de absolute neergang van de beschaving waarin deze man ons land heeft gestort''.

Dat zei vrijdag de oud-communist Walter Veltroni, die als kandidaat-premier van centrumlinks in 2008 de verkiezingen verloor van Berlusconi.