ARNHEM - CDA-minister Ernst Hirsch Ballin heeft zaterdag het CDA-congres opgeroepen tegen de samenwerking met de PVV te stemmen. ''Doe dit mensen in ons land niet aan, doe dit de partij niet aan, doe dit ons land niet aan.''

Hirsch Ballin zei dat voormalig CDA-onderhandelaar Ab Klink gelijk had toen hij zei dat er meer tijd genomen moest worden om na te denken of het CDA wel met de PVV in zee wil. ''We horen niet thuis in een politiek verbond met de PVV.''

De CDA-bewindsman hield de zaal voor dat verantwoordelijkheid nemen ook nee zeggen kan inhouden. Tegen de akkoorden met VVD en PVV bijvoorbeeld.

''Er staan dingen in die geen problemen aanpakken, maar mensen.'' Volgens Hirsch Ballin zorgt het verbond voor verdeeldheid in het land.

Eurlings

CDA-minister Camiel Eurlings heeft nadrukkelijk en luid fractieleider Maxime Verhagen een hart onder de riem gestoken. ''Jij zult onze idealen nooit verloochenen'', aldus Eurlings.

''Wij zijn niet verdeeld over onze idealen. We gaan onze partij terugbrengen daar waar die hoort, op nummer één. Ons land heeft ons nodig'', zei Eurlings, die zijn steun voor het regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV uitsprak.

Donner

Het CDA kan best de steun aanvaarden van de PVV van Geert Wilders zonder zichzelf te besmeuren. Een akkoord afwijzen zou betekenen dat het CDA meegaat in tegenstellingen. Dat zei CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).

''Het gevoel gaat erover of we met deze man in zee moeten of niet'', zei Donner over Wilders. ''Vanuit de beginselen waarop een beroep wordt gedaan denk ik dat we deze stap moeten nemen'', aldus de CDA'er.

Hij wees erop dat het CDA de gedoogconstructie kan aangaan en toch ''bruggen kan bouwen''. ''Daar zijn we zelf bij.''

Vrijdag zei oud-CDA-premier Dries van Agt dat een samenwerking met de PVV het CDA ''besmeurt en verminkt''

Klink

Het CDA zou niet moeten gaan samenwerken met iemand voor wie sommige mensen bang zijn en rillingen krijgen, aldus CDA-minister Ab Klink.

In zijn toespraak verwees Klink naar de Amerikaanse oud-president John F. Kennedy, die ooit in een toespraak in Duitsland zei: Ich bin ein Berliner.

Klink: ''Hij keek naar de toekomst en verbond. Nu is er iemand in Berlijn waar sommige mensen bang van worden en rillingen van krijgen, waarvan de Duitse christendemocraten denken: moeten we hiermee wel gaan samenwerken?''

Wilders spreekt zaterdag in Berlijn. De PVV-leider doet dat onder meer omdat hij een internationaal netwerk wil opbouwen.

Ferrier

De CDA-Tweede Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan stemmen zaterdag tijdens het CDA-congres tegen het regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV. Ze hebben dat zaterdag gezegd.

Voor Koppejan betekent dat dat hij zich vervolgens zal voegen naar de mening van de grote meerderheid van het congres.

Ferrier wilde nog niet zeggen wat het aannemen van de akkoorden voor haar positie betekent.

Van Agt

Oud-CDA-premier Dries van Agt heeft het CDA-congres in Arnhem gewaarschuwd dat het CDA zich dreigt te verbinden aan een partij die ''luidop en herhaaldelijk'' haar afkeur en minachting laat blijken van de internationale rechtsorde.

''Dat gaat mij zeer aan het hart'', aldus Van Agt. Volgens hem zou het CDA ''zich verminken'' als het tot de coalitie toetreedt met de VVD die gedoogd wordt door de PVV.

Van Leeuwen

Ze bleef de afgelopen tijd bewust in de luwte, maar ook oud-Eerste Kamerlid Hannie van Leeuwen vindt dat het CDA niet in zee moet gaan met de PVV.

Ze wees er op dat ze 65 jaar actief is binnen de partij en dat ze al die tijd hard heeft gestreden voor onder meer vrijheid van godsdienst en onderwijs.

Van Leeuwen gaf aan dat ze niet de verantwoordelijkheid kan nemen, zeker niet nadat in juli de afspraak werd gemaakt dat PVV-leider Geert Wilders kan blijven roepen wat hem goeddunkt. ''Ik stem vandaag tegen, maar loop niet weg''.

Verhagen

In een reactie liet fractieleider Maxime Verhagen weten blij te zijn dat ook tegenstanders van de samenwerking met de PVV ''van hoog tot laag, van oud tot jong'' het CDA trouw zullen blijven.

''Hannie, Dries, Piet, dat jullie bij het CDA blijven is ons heel veel waard'', aldus Verhagen.