UITGEEST - Bij graafwerkzaamheden in Uitgeest is een kano uit de midden-ijzertijd gevonden. Onderzoeksinstituut TNO stelde woensdag dat het de eerste keer is dat in Nederland een kano uit die periode is aangetroffen. Het vaartuig wordt begin volgende week overgebracht naar het Nederlands Instituut voor Scheeps Archeologie (NISA) in Lelystad.

De kano heeft een lengte van 9 meter en is daarmee volgens archeologisch graafbedrijf Hollandia de grootste kano die ooit in Nederland is gevonden. Het betreft een uitgeholde boomstam van eikenhout, met een verzwaarde bodem en dwarslatten. TNO schat dat de kano dateert van ongeveer 500 voor Christus. Die schatting is gebaseerd op de getijdengeul waarin hij is gevonden. Daarvan was de oudheid bekend.

De archeologische vondst wordt eigendom van het NISA. Het instituut gaat de kano conserveren, waarna hij in een museum kan worden tentoongesteld. Het conservatieproces neemt ongeveer een jaar in beslag.

De kano kon worden gevonden dankzij de oplettendheid van een graafmachinist van een aannemer uit Hoorn. "Deze man verdient een groot compliment", meent een TNO-woordvoerder. "Dankzij zijn oplettendheid is een belangrijke archeologische vondst bewaard gebleven. Hij zag gelukkig in dat het niet zomaar een holle boomstam was."