ALMERE - Twee jongens hebben de afranseling van een 16-jarige schoolgenoot uit Almere vastgelegd op videofilm. Dat heeft de politie woensdag bevestigd. De twee filmers en een derde jongen, die de vechtpartij uitlokte, monteerden onder de beelden een rapnummer. Vervolgens verspreidde het drietal de twee minuten durende videoclip op het Oostvaarders College, de Almeerse school waar de vier jongens op zitten.

Volgens schooldirecteur M. Blijboom kreeg een van de daders (allen bovenbouwleerlingen van het vmbo) ruzie met het slachtoffer, waarna een vechtpartij volgde. De twee filmers zagen dat gebeuren en namen het gevecht op met een videocamera. Bij de afranseling waren ook nog andere leerlingen betrokken.

Verwondingen

Het slachtoffer liep wat lichte verwondingen op in zijn gezicht. Hij deed geen aangifte van mishandeling. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot daarom de kemphanen niet te vervolgen. "Als het slachtoffer het niet erg vindt, vinden wij het ook niet erg", aldus een politiewoordvoerster.

Vechtpartij

De vechtpartij had eind september al plaats, maar de school wilde er geen ruchtbaarheid aan geven. "Wij kregen de clip onder ogen en hebben direct de politie gebeld. Samen met de politie, de daders en hun ouders en het slachtoffer met zijn ouders, zijn we in gesprek gegaan. Dat ging goed. Inmiddels is alles uitgepraat en zijn de vier jongens zelfs bevriend geraakt", weet Blijboom. De drie daders zijn vijf dagen geschorst geweest.