LONDEN - Koningin Elizabeth II en haar gemaal prins Philip hebben woensdag de Amerikaanse president George W. Bush en zijn vrouw Laura in Buckingham Palace officieel verwelkomd in Groot-Brittannië. Bij Bush' aankomst klonken 41 saluutschoten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bij de ceremonie op het voorplein van het paleis waren verder onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en de Britse premier Tony Blair aanwezig. Bush en prins Philip inspecteerden de troepen.

Het is een van de weinige openbare optredens van de president tijdens zijn driedaagse bezoek. Een relatief kleine groep demonstranten met plakkaten met teksten als 'Stop Bush' stond buiten de hekken van Buckingham Palace te protesteren tegen het staatsbezoek.

Later ontmoet hij de leiders van de twee grote oppositiepartijen, Michael Howard van de Conservatieve Partij en Charles Kennedy van de Liberale Democraten. Hij spreekt ook familieleden van Britse slachtoffers van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en is de hoofdgast van een banket in Buckingham Palace.

Britse militairen die in Afghanistan of Irak hebben gevochten, krijgen donderdag een bezoek van de president. Bush vergadert en luncht die dag met de Britse premier Tony Blair en geeft zelf een banket om zijn gastvrouw te bedanken. Tienduizenden demonstranten gaan die dag naar verwachting in Londen de straat op om tegen Bush' bezoek te protesteren.

Bush sluit zijn bezoek vrijdag af met een bezoek aan Blairs kiesdistrict Sedgefield.