BREDA - De 52-jarige drugsbaron E.S. uit Amsterdam is voor de rechtbank in Breda veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf.

De man die al twee jaar en twee maanden in voorarrest zit, wordt gezien als het kopstuk van een omvangrijke internationale drugsbende die wereldwijd synthetische drugs verhandelde naar onder andere de VS, Groot-Brittannië, Israël en Spanje.

De XTC- en amfetaminepillen kwamen uit in laboratoria in West-Brabant. In de periode mei 1996 en oktober 1999 was E.S. lid van de zogeheten York-bende, die bestond uit een Amsterdamse en een Brabantse tak.

De organisatie wordt ervan beschuldigd in Nederland op grote schaal drugs te hebben geëxporteerd, geproduceerd en verkocht. E.S., alias 'De Neus', zou de leider van de Amsterdamse groepering zijn geweest, contacten hebben gelegd tussen afnemers en producenten en de opbrengsten hebben beheerd. De miljoenen die met de handel binnenkwamen, zou S. geïnvesteerd hebben in onroerend goed in onder andere hotels in Israël.

Drugsmakelaar

S. ontkende ook maar iets met een drugsbende te maken te hebben gehad. Volgens het OM in Breda is de Amsterdammer betrokken geweest bij talrijke transporten van honderduizenden synthetische drugs naar de VS en Israël. Daar brachten de pillen gemiddeld 6 dollar per stuk op. In het buitenland stond hij als drugsmakelaar bekend. De Amsterdammer kan ook nog een vordering van justitie van ruim 8 miljoen euro tegemoet zien.

J.H., de leider van de Brabantse groep kreeg eerder negen jaar cel. Op 11 oktober 1999 werd, in samenwerking met buitenlandse autoriteiten de York-bende opgerold. Wereldwijd zijn toen tientallen mensen gearresteerd.