LONDEN - Een journalist van de Britse tabloid Daily Mirror heeft twee maanden als lakei undercover gewerkt in Buckingham Palace, het verblijf van koningin Elizabeth II. Groot-Brittannië wordt op dit moment in verband met het bezoek van de Amerikaanse president Bush geconfronteerd met de grootste veiligheidsoperatie uit zijn geschiedenis.

De 26-jarige Ryan Parry had een toegangspas voor alle ruimtes in het paleis. "Was ik een terrorist geweest met het plan om de koningin of president Bush te vermoorden, had ik dat met veel gemak kunnen doen", schijft Parry. Hij zou op deze eerste dag van het staatsbezoek van Bush het onbijt hebben opgediend aan onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Powell. Bush en zijn vrouw logeren in Buckingham Palace.

De verslaggever reageerde in augustus op een vacature op de officiële website van het paleis. Hij vermeldde zijn journalistieke carrière niet en plaatste een valse referentie op zijn cv. De gegevens werden niet aan extra controles onderworpen. Tijdens zijn verblijf in het paleis werd Parry niet een keer gefouilleerd. Ook zijn bagage liet men met rust.

Hij heeft zijn functie als lakei dinsdag opgegeven. Hoofdredacteur Piers Morgan van de Daily Mirror zei tegen de BBC geschokt te zijn. "Dit was niet geraffineerd, het was heel eenvoudig. De controles waren schandalig. Mensen zullen geschokt zijn door datgene wat we hier hebben bereikt", aldus Morgan tegen de Britse omroep.

De infiltratie van de krant volgt enkele maanden na een incident op het verjaardagsfeestje van prins William, de oudste zoon van kroonprins Charles, in Windsor Castle. De komiek Anton Barschak slaagde er in juni in om verkleed als Osama bin Laden het feest binnen te dringen. Uit een onderzoek bleek later dat de politie bij de bewaking van het kasteel een aantal ernstige fouten had gemaakt.