DEN HAAG - Politierechters mogen binnenkort straffen opleggen van maximaal een jaar. Nu is dat recht nog voorbehouden aan de meervoudige kamer van de rechtbank, en mag de politierechter alleen beslissen in zaken waar een maximale straf van zes maanden kan worden opgelegd.

Er is jaren over de bevoegdheden van politierechters gebakkeleid.Minister Korthals van Justitie wilde er eerst niet aan, maar maandag heeft hij toch een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer.

Het sluit aan bij het initiatief-wetsvoostel van Kamerleden Vos (VVD) en Van Oven (PvdA). Zij opperden een aantal jaren geleden al dat de bevoegdheden van de politierechter konden worden uitgebreid.

De VVD-bewindsman gaf toen echter te kennen het plan 'niet verantwoord' te vinden. Korthals betoogde destijds dat meerdere rechters moesten kijken naar zwaardere zaken, en niet een politierechter in z'n eentje.

Een paar jaar en wat ontwikkelingen verder wil ook Korthals meer bevoegdheden voor de politierechter. In praktijk betekent dat onder meer dat de politierechter drugssmokkelaars mag veroordelen. Nu zijn daar nog drie rechters voor nodig. Ook kan de politierechter zo helpen de werkdruk bij de gerechtshoven te verminderen.